La Campanya ‘Caixabank sense armes’ ha participat una vegada més a la Junta General d’Accionistes de Caixabank, que s’ha celebrat a Barcelona el dijous 25 d’abril.
La delegació de més de 45.000 accions ens ha donat veu davant els responsables i accionistes d’aquesta entitat bancària, amb l’objectiu de denunciar les inversions de Caixabank en armes i altres activitats i negocis controvertits com aquells que generen deute, que tenen un impacte social i mediambiental negatiu i que vulneren els drets humans.
D’una banda, Jordi Calvo ha denunciat que Caixabank s’ha convertit en un dels primers finançadors de la indústria armamentística a l’Estat espanyol, la qual cosa mostra una greu incoherència amb l’Obra Social de La Caixa, amb l’anomenada “ànima de la Caixa “i amb la normativa interna feta pública en el seu informe anual de responsabilitat social corporativa del 2010. En concret, CaixaBank té participacions accionarials de 14 empreses militars.
A continuació, Jesús Carrión, ha intervingut per donar a conèixer que CaixaBank és accionista de referència en diverses companyies catalanes, espanyoles i estrangeres com que vulneren els drets humans de forma sistemàtica tal com diferents Relators de Nacions Unides han informat.
D’altra banda, Albert Sales ha subratllat el paper que aquesta entitat juga en el deute de l’Estat Espanyol. Un exemple és la compra del Banc de València per 1 euro a finals de 2012 i rebent 4.500 milions d’euros d’ajudes públiques que se sumaven als 1.000 que l’entitat comprada ja havia rebut anteriorment. Sales ha instat a Caixabank a donar suport a la ILP per la dació en pagament. Els deutes hipotecaris de les famílies s’han convertit en un problema social de primer ordre que genera formes de violència intolerables per a una societat democràtica i solidària.
#CAIXAarmada, tendència a Barcelona
La campanya ha llançat a twitter l’HT #CAIXAarmada per donar a conèixer les inversions controvertides del banc. Al voltant de les 11am. s’ha convertit en una de les tendències (trendig Topic) a Barcelona. Aquesta és la segona vegada que ‘Caixabank sense armes’ participa a la Junta General d’Accionistes de Caixabank.
Fa sis anys que Setem, el ODG i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau realitzen activisme accionarial, i intervenen en les juntes d’accionistes de Banco Santander i BBVA amb l’objectiu de pressionar a aquestes entitats financeres perquè cessin la seva relació amb la indústria militar i les seves activitats contràries al benefici social i mediambiental. Totes aquestes intervencions són possibles gràcies a milers d’accions cedides per diferents accionistes que donen suport a la campanya.