Inversiones del Banco Sabadell en Armas

El Banc Sabadell dóna suport mitjançant productes financers a empreses d’armes que produeixen bombes, explosius, míssils, armes nuclears i d’urani empobrit, entre d’altres.

1) Fons d’inversió, accions i bons en empreses d’armes 2009-2013.

El Banc Sabadell té fons d’inversió, accions i bons en empreses d’armes controvertides per un valor total de 5.460.167 €

2) Crèdits a empreses d’armament 2005-2013.

El Banc Sabadell ha donat crèdits a empreses d’armament per un valor total de 31.143.285 €.

3) Participació accionarial en empreses d’armament.

El Banc Sabadell té participacions accionarials significatives en empreses armamentístiques.

1. Fons d’inversió, accions i bons en empreses d’armes 2009-2013.

El  Banc Sabadell té fons d’inversió, accions i bons per un valor de 5.460.167 € en 9 empreses diferents, tant espanyoles (Indra) com internacionals (Finmeccanica, EADS, Raytheon, etc.). L’adquisició d’accions i bons és mantinguda amb el pas del temps i les quantitats invertides tendeixen a l’alça de manera general.

2. Crèdits a empreses d’armament 2005-2013.

Fins a l’octubre del 2013, el Banc Sabadell ha donat crèdits a 3 empreses d’armament per un valor total de 20.043.285 €.

A més a més, el novembre del 2013, el Banc Sabadell ha participat en un crèdit sindicat a l’empresa Alliant Techsystems per valor de 1,96 bilions de dòlars. En el crèdit, que es va realitzar amb les aportacions d’altres 40 bancs, la participació del Banc Sabadell va ser de 15 milions de dòlars (11,1 milions d’euros).

3. Participació accionarial en empreses d’armament.

El Banc Sabadell té participacions accionarials significatives en empreses d’armament.

Les empreses d’armament controvertit que finança el  Banc Sabadell són:

Alliant Techsystems Inc.: empresa que fabrica míssils tàctics, sistemes electrònics de defensa, armes de precisió, sistemes d’armament i municions. És el principal proveïdor d’armes de calibre mitjà d’Estats Units i de l’OTAN.

Amper: Equips electrònics i sistemes de comunicació per a Defensa. Especialitzat en radiocomunicacions militars i sistemes per a la protecció d’infraestructures i control de fronteres (23% de producció militar).

Avanzit Tecnología SL: Elaboració, venda i explotació de productes de commutació i gestió de xarxes (7% de producció militar).

BAE Systems: és el segon major contractista militar del món a més d’una constructora aeronàutica comercial. És el successor de gran part dels més famosos avions i sistemes de defensa britànics. Fabrica tot tipus d’Airbus, així com avions i tancs, vehicles blindats, submarins i destructors antiaeris.

Duro Felguera: construcció i muntatge en els camps metàl·lic, de caldereria, fosa i béns d’equip. Especialització en aeronàutica i defensa.

EADS: fabrica avions de combat, aeronaus, helicòpters i míssils militars especialment per a les Forces Armades franceses (86% de producció militar).

FCC Servicios Industriales y Energéticos: Líder europeu en sistemes de planejament de missions que proporciona sistemes de suport a la missió d’avions de caça, avions de transport, patrulla marítima i entrenadors.

Finmeccanica: és el segon  industrial italià. Fabrica avions de transport tàctic complets, avions de combat i vehicles aeris no tripulats per a aplicacions militars. Desenvolupament i producció de sistemes de míssils (inclosos els nuclears), torpedes d’artilleria naval i vehicles blindats.

Grupo Ezentis: sistemes d’informació geogràfica, geoposicionament, seguiment de flotes, anàlisis de rutes, operacions de magatzem, visualització espacial d’infraestructures. Desenvolupament d’aplicatius per a forces de protecció, vigilància i logística militar.

Honeywell International: multinacional nord-americana dedicada a unitats aeroespacials, solucions de control i automoció, sistemes de transport i materials especialitzats, a més del manteniment d’armes nuclears com la Trident II.

Hisdesat: sistemes de comunicació per a satèl·lit aeronàutic i espacial (65% de producció militar).

Hispasat: informació militar via satèl·lit (15% de producció militar).

Ibérica del Espacio: ofereix serveis d’enginyeria aeroespacial (10% de producció militar).

Indra: empresa espanyola dedicada a l’electrònica militar, simuladors de vol, sistemes de tir i defensa electrònica. Producció de l’Eurofighter, fragates F-100 i helicòpters Tigre (27% de producció militar).

Inmize Sistemas:  empresa espanyola de components per a la fabricació de míssils per avions, helicòpters i vaixells de guerra, com ara el míssil de creuer Meteor KEPD-350 (100% de producció militar).

Instalaza: empresa espanyola dedicada a la fabricació d’armes lleugeres, projectils, bombes de dispersió (fins el 2008) i municions (99% de producció militar).

Larsen & Toubro: la multinacional índia més important del seu país dedicada a l’enginyeria, construcció, manufactura de matèries primeres, tecnologia de la informació i serveis financers. Experts en disseny i qualificació sísmica de bombes, sistemes de defensa electrònics, comunicació militar, simuladors per a equip militar i guerra electrònica.

MAXAM Corp SL: empresa espanyola fabricant de tot tipus d’explosius civils i militars (explosius d’ús civil; cartutxos i pólvora d’ús esportiu; articles i serveis per a la indústria de defensa; matèries primeres en nitre química) a través de les seves filials Expal i Faex.

Northrop Grumman: és el tercer major contractista de defensa militar d’EUA. Proporciona productes, serveis i solucions per als sectors aeroespacials, electrònic, sistemes d’informació i construcció naval. Producció i manteniment de míssils nuclears.

Núcleo de comunicaciones y control (abans Page Ibérica): producció de telecomunicacions i sistemes de control d’equips militars. Treballa per el programa Eurofigther (20% de producció militar)

Raytheon: empresa especialitzada en mercats de defensa i seguretat nacional. Ofereix serveis d’electrònica, integració de sistemes per a missions, sistemes d’intel·ligència, comunicacions i control. Producció de míssils de defensa, de guerra i nuclears.

Sainsel: empresa espanyola que desenvolupa sistemes de navegació, principalmentcartes marítimes digitals i sistemes de control de plataforma. Entre els seus productes destaca el WECDIS(Warship Electronic Chart Display and Information System) desenvolupat segons el STANAG 4564 de l’OTAN, que equipa els vaixells de l’Armada Espanyola i la consola i components que el gestionen.

SAES: empresa espanyola especialista en electrònica i acústica submarina. Proporciona a l’Armada Espanyola equipament per els submarins S-80 (simulador tàctic, sonar remolcat, sistema de desplegament i recollida automàtic, HMI del sistema de combat), a l’Armada Sueca el sistema de guerra antisubmarina SDL (Sensor Data Link) per les corbetes Visby, mines navals multi-influència per a països diversos i imparteix formació en acústica submarina per a coordinadors i operadors tàctics.

Sistemas y vehículos de alta tecnología: representació a Espanya de vehicles militars sobre rodes i cadenes: M113, M109 y amfibis AAV y Humvee. Subministra Humvee a la Infanteria de Marina, la modernització d’amfibis AAV y de M113, subministra vehicles amfibis Piranha (10% de producció militar).

Fonts de les dades:

-«Worldwide Investments in Cluster Munitions: a shared responsibility». Roos Boer, Anne Cukier, Anniek Herder, Suzanne Oosterwijk, Michel Riemersma. Novembre 2014. PAX, the Netherlands.

-“Don’t bank on the bomb: a global report on the Financing of Nuclear Weapons Producers”. Susi Snyder y Wilbert van der Zeijden. Octubre 2014. Pax, ICAN, Profundo.

– «Don’t Bank on the Bomb: a Global Report on the Financing of Nuclear Weapons Producers». Susi Snyder y Wilbert van der Zeijden. Octubre 2013. IKV Pax Christi, ICAN, Profundo.

Evolución de la banca armada en España. ¿Cómo reducir la financiación de las empresas de armas?”. Jordi Calvo Rufanges, Jordi Alsina, Ainhoa Díaz, Arnau Jordà, Cristina Mediavilla, Blanca Nogueras. Octubre 2013. Centre Delàs d’Estudis per la Pau – Justícia i Pau.

– «Worlwide Invesments in Cluster Munitions: a shared responsibility». Roos Boer,Suzanne Oosterwijk, Stijn Suijs, Esther Vandenbroucke. Juny 2012. IKV Pax Christi, the Netherlands and FairFin.

– «Negocios sucios. Bancos españoles que financian armas» (2011) Setem.