La campanya Banca Armada denuncia en les juntes d’accionistes dels 4 principals bancs espanyols els seus vincles amb empreses armament, incloses empreses que venen armes a Israel i que fabriquen armament nuclear

Alacant, ​​10 d’abril del 2024. La campanya Banca Armada ha intervingut aquest matí en la Junta d’Accionistes del Banc Sabadell en representació d’accionistes crítics (amb un total de 84.749 accions) que prèviament havien delegat el seu vot. La intervenció en la Junta del Banc Sabadell ha estat l’última de les 4 juntes en què ha intervingut la campanya enguany, després de les de BBVA, Santander i CaixaBank al març.

Davi Montesinos, investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, en nom de la campanya Banca Armada, ha vinculat el Banc Sabadell amb empreses fabricants d’armes nuclears, armes que es continuen produint tot i que estan prohibides pel Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) aprovat per l’ONU i en vigor des de fa tres anys. El Tractat a més de prohibir la producció i el comerç d’armes nuclears i els seus components, també prohibeix que s’assisteixi o s’ajudi de qualsevol forma perquè aquesta producció i distribució es produeixi.

Segons han denunciat les activistes i documenta l’últim informe de la campanya “Don’t Bank on the Bomb”, el Banc Sabadell ha finançat els últims anys diverses empreses de producció i desenvolupament d’armes nuclears, entre les quals trobem Airbus, General Dynamics, AECOM o Raytheon. Respecte a l’any passat, cal destacar l’aparició d’una nova empresa,l’estatunidenca Peraton Inc., que va rebre més de 9 milions d’euros en bons el 2023. Aquesta empresa finança, al costat d’unes altres ben conegudes com Honeywell International, el Sandia National Laboratory, un laboratori especialitzat en la recerca i desenvolupament de tecnologia i armament nuclear on es produeixen i modernitzen caps nuclears i bombes de diferents tipus (e.g. míssils Trident II D5, caps nuclears W88, W87, W80…) i s’adapten per al seu ús en míssils i submarins.

“Actualment, amb totes les armes nuclears existents es podria destruir tota la vida del planeta. A més, sabem que 3 de cada 4 armes no es podrien fabricar sense l’ajuda d’entitats financeres com la seva. Per tant, el seu paper és clau, al costat del de governs i altres actors, en haver-nos portat cap a una situació de perill extrem: l’amenaça nuclear planetària”, ha apuntat l’activista.

D’altra banda, Maria Fraile, també investigadora del Centre Delàs i activista de la campanya Banca Armada, ha denunciat en la seva intervenció que el Banc Sabadell també ha invertit i finançat amb més de 83 milions d’euros a empreses responsables de la militarització de fronteres, durant els anys 2020 i 2021. A més de contribuir a la fabricació d’armament nuclear, Airbus és un dels proveïdors principals d’aeronaus que serveixen per a patrullar les fronteres terrestres i marítimes d’Europa. Els seus avions i helicòpters són utilitzats en les operacions de Frontex, l’agència europea de control de fronteres que acumula nombroses polèmiques relacionades amb vulneracions de drets de persones migrants i desplaçades forçoses. Banc Sabadell ha dedicat més de 66 milions d’euros a finançar aquesta empresa en forma de crèdits.

L’entitat financera també ha invertit i finançat a Grup Eulen i Accenture. Concretament, Banc Sabadell ha facilitat més de 12 milions d’euros en crèdits i préstecs al Grup Eulen durant els anys 2020-21 i va disposar, el gener de 2022, de gairebé 15 milions d’euros en accions d’Accenture. “Un any més, venim a denunciar la relació financera que manté el seu banc amb la indústria de les armes i de la militarització de fronteres, i com aquest finançament els fa còmplices indiscutibles no sols de la vulneració sistemàtica de drets humans, sinó de la mort de persones tant en conflictes armats com a les fronteres d’Europa”, ha alertat l’activista.

Aquesta acció posa el punt final a les intervencions de denúncia per part de la campanya Banca Armada en les juntes d’accionistes dels principals bancs espanyols que lideren les inversions en empreses armamentístiques i de militarització de fronteres. Banc Santander, BBVA, CaixaBank i Banc Sabadell, primers en el rànquing de la Banca Armada espanyola, han estat també líders en beneficis, aconseguint l’any passat rècords històrics que sumen un total de 25.243 milions de beneficis (11.076 milions el Banc Santander, 8.019 milions el BBVA, 4.816 milions CaixaBank i 1.332 milions Banc Sabadell). La campanya Banca Armada ha denunciat durant les últimes setmanes davant accionistes i directius d’aquestes entitats financeres que continuïn recollint beneficis a costa de les inversions en empreses armamentistes, incloent-hi empreses que produeixen i venen a Israel, que fabriquen armes nuclears i que militaritzen les fronteres, entre altres; mentre augmenta el bel·licisme i la conflictivitat en el món així com les seves conseqüències en forma de violències, vulneracions de drets, víctimes i morts.

Les accions de la campanya en les juntes d’accionistes d’aquestes entitats financeres també han volgut destacar que les polítiques de RSC introduïdes per aquests bancs no són garantia del no finançament del sector de defensa i la producció d’armament, tal com conclou el nou informe publicat pel Centre Delàs, “(I)Responsabilitat Social Corporativa”.

INTERVENCIONS COMPLETES DE LES ACTIVISTES DE LA CAMPANYA:

Intervenció de Maria Fraile aquí

Intervenció de Davi Montesinos aquí


La campanya Banca Armada està formada actualment per 9 organitzacions que tenen com a objectiu denunciar els vincles dels bancs convencionals amb la indústria d’armament per a sensibilitzar la societat sobre la relació d’aquestes pràctiques financeres amb la vulneració dels drets humans i els conflictes internacionals.

Per a més informació i entrevistes, podeu contactar amb:

– Maria Vázquez (Centre Delàs): premsa@centredelas.org / 633561498 / 934411947

– Clara Bara Palma (SETEM Catalunya): comunicacio@setem.org / 623304277 / 934415335