Les jornades van tenir lloc a València, coorganitzades per la Caravana Obrim Fronteres i el Centre Delàs. Edu Aragón hi va prendre part com a investigador del Centre Delàs, coautor de l’informe i membre de la Campanya Banca Armada.
Aprofitant el pas de la Caravana Obrint Fronteres per València i Sagunt, el 29 i 30 de juny, el Centre Delàs va organitzar unes jornades sobre guerra de fronteres i enviament d’armes des de ports espanyols, denunciant que es doni port segur a qui transporta armes (vaixells saudites que carreguen armament atraquen habitualment a Sagunt), mentre se’ls nega a persones migrants i als que fugen, precisament, de guerres que alimenten les armes produïdes a Occident.
La primera part d’aquestes jornades va consistir en un Diàleg sobre Guerra de Fronteres amb Gabriela Sánchez (coordinadora de Desalambre, d’elDiario.es) i Lucila Rodríguez-Alarcón (porCausa), moderat pel coordinador del Centre Delàs, Jordi Calvo. A través de les preguntes formulades pel moderador, les periodistes expertes en migracions i fronteres van reflexionar conjuntament sobre la militarització dels espais fronterers, la política migratòria o la criminalització i deshumanització de les persones migrants.
A l’acte, que va tenir lloc al Moll 4 del Parc Central de València i va comptar amb al voltant de 200 assistents, hi va seguir una marxa al CIE de Zapadores, on la campanya pel Tanquem dels CIE va organitzar una concentració i protesta.
El mateix dijous 29 es llançava l‘informe 60 del Centre Delàs sobre comerç d’armes des de ports espanyols, que posa el focus en el carregament i el trànsit d’armes amb destinació a l’Aràbia Saudita a través de ports com el de Sagunt. Un dels seus autors, Luis Arbide, del col·lectiu La Guerra Empieza Aquí, presentava aquest nou informe l’endemà, el 30 de juny, a la taula rodona “Made in Spain: Exportem armes, alcem murs” que va tenir lloc a l’octubre Centre de Cultura Contemporània. En aquesta taula també hi va participar Carlos Pérez Barranco, d’Antimilitaristes-MOC, que va explicar les accions de protesta dutes a terme al port de Sagunt davant l’arribada de vaixells de la naviliera Bahri. Per la seva banda, Ángela Nzambi, de CEAR PV i Ángela Pedraza, de Caravana Obriendo Fronteras-PV, que moderava l’acte, van desgranar les violències a les fronteres que impacten en els drets, les vides i els cossos de les persones en moviment.
Per acabar, Eduardo Aragón, investigador i membre de la campanya Banca Armada i del Centre Delàs, va participar com a ponent i va presentar els resultats de l’informe 59 del Centre Delàs, fet públic al març, on s’analitza el finançament de la indústria militar i de fronteres per part de les entitats financeres, posant èmfasi en el paper d’aquests bancs en el finançament d’empreses encarregades de la militarització creixent de les fronteres a la regió Mediterrània.
La Caravana Obrint Fronteres 2023
La Caravana Obriendo Fronteras va posar aquest any el focus de la seva denúncia a la massacre ocorreguda a Melilla ja fa un any, i va tancar la ruta al País Valencià amb xerrades, accions i actuacions musicals els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol. 150 persones van viatjar des de Madrid, Aragó, Cantàbria, Castella-Lleó, Catalunya, Euskal-Herria, Andalusia, el País Valencià, Mèxic i Itàlia fins a Melilla a l’aniversari de la massacre a la tanca, per després recórrer altres punts de la península com Màlaga i Almeria.
En arribar a la ciutat de València el 29 de juny, la caravana va ser rebuda per col·lectius locals amb la lectura d’un manifest “Massacre de Melilla: un any de justícia, un any d’impunitat”. Més de 80 col·lectius de la ciutat de València s’han adherit a aquest manifest que exigeix una investigació independent i depuració de responsabilitats, una recerca de les persones desaparegudes, la fi de les anomenades “expulsions en calent” contràries al dret internacional, vies segures i el dret a migrar dignament.
El 30 de juny, després de la xerrada a l’octubre CCC, la Caravana va prosseguir rumb a Sagunt, on va tenir lloc una acció de protesta davant l’entrada del Port, seguida per una marxa pel centre del municipi contra els anomenats vaixells de la mort”, organitzada per Antimilitaristes-MOC València. En un ambient festiu, la marxa va acabar amb un concert al Triangle Umbral organitzat per Morvedre Acull.
La ruta la Caravana Obrint Fronteres va finalitzar l’1 de juliol, després de desplaçar-se “d’un port de guerra a un port de pau” com és el de Borriana, un port solidari amb els vaixells de rescat del Mediterrani, que hi poden fer les seves tasques de manteniment, proveïment i espera entre missió i missió.
Per saber-ne més sobre la Caravana i les seves accions, visita la seva web aquí.